Τιμητική πάτερ Θεωνά

 

 

«Με το πρώτο σκοτάδι η μοίρα να πορευτεί και να καταλάβει, με αιφνιδιαστική καταδρομική επιχείρηση  τον Άγιο Ιλαρίωνα »

 

Με πάσα μυστικότητα έχει διαβιβαστεί το μήνυμα και η διαταγή, στους γενναίους λοκατζήδες της 33 ΜΚ, που βρίσκονται ήδη από το απόγευμα της 20 ης Ιουλίου, στους προκεχωρημένους χώρους διασποράς της μοίρας, κάπου στις χαράδρες του Πενταδακτύλου, εγκαταλείποντας το στρατόπεδο τους, στο Πελλαπάϊς, και ενεργώντας σύμφωνα με το σχέδιο πολεμικών κρίσεων της διοίκησης καταδρομών.

 

Από το πρωί του Σαββάτου, οι Τούρκοι εισβολείς, έχουν αποβιβάσει δυνάμεις, στη περιοχή του 5 μιλίου, στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, και πρόκειται να επιχειρήσουν ένωση του προγεφυρώματος τους, με τον Τ/Κ θύλακα του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα, που βρίσκεται σε Τ/Κ χέρια, κατόπιν σχεδίου, από το 1963.

 

Οι γενναίοι λοκατζήδες μετά από πολύωρο περπάτημα, με πλήρη κάλυψη και απόκρυψη προσεγγίζουν το στόχο. Μόλις έχουν διασταυρώσει το δρόμο Μπογαζιού- Κερύνειας και ευρίσκονται σε απόσταση βολής από τα Τουρκικά απόρθητα οχυρά, του Αγίου Ιλαρίωνα, που βρίσκονται 2-3 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Δικώμου, του χώρου της θυσίας του σταυραετού του Πενταδακτύλου, Κυριάκου Μάτση.

 

Κινούμενοι από τον αιώνια πια, αναβλυζόμενο ατμό του θυσιαστηρίου, της ασύγκριτης θυσίας του, με σφιγμένη την καρδιά, αλλά και με πλήρη ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα περιμένουν την ώρα κρούσης, που είχε οριστεί η 11 η μεταμεσημβρινή.

 

Η εκτόξευση της πράσινης φωτοβολίδας, δίδει το σύνθημα για γενική επίθεση κατά των τουρκικών στόχων. Σε μερικά μόνο λεπτά οι καταδρομείς της 33 ης μοίρας, έχουν διεισδύσει και καταλάβει όλα τα Τουρκικά οχυρά, τα οποία ήταν πυκνά διασκορπισμένα στους περιμετρικούς του μεσαιωνικού κάστρου χώρους.

 

 

Μεταξύ των γενναίων μαχητών, ένας δεκαοκτάχρονος, ιδεολόγος νέος, από  το πιο όμορφο χωριό της Κύπρου, το κατεχόμενο σήμερα Κάρμι της επαρχίας Κερύνειας. Ο Θεωνάς Παπανικολάου. Με το σύνθημα «Κύπρος» και παρασύνθημα «Ένωσις», διεισδύει και αυτός μαζί με τους συναγωνιστές του μέσα από κόλαση πυρών, στα προκεχωρημένα Τουρκικά φυλάκια που βρίσκονται στο παρακείμενο του κάστρου ύψωμα, Καμήλα. Κατά την διείσδυση και μέσα από ομηρικές μάχες σώμα με σώμα, τραυματίζεται και μεταφέρεται στο προσωρινό στρατιωτικό νοσοκομείο, που είχε οργανωθεί στο Αββαείο του Πελλαπάις.

 

Μετά από περίθαλψη και μη αντέχοντας την παραμονή στο νοσοκομείο, πεζός μέσα από τις φλεγόμενες από τους κανονιοβολισμούς, πλευρές του Πενταδακτύλου, επιστρέφει με κίνδυνο της υγείας και της ζωής του, στα πεδία των συγκρούσεων, στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, για να δώσει και πάλι, μαζί με τους γενναίους λοκατζήδες, την άνιση μάχη, για αναχαίτιση της απόπειρας επέκτασης του Τουρκικού προγεφυρώματος.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

 

στην σημερινή εποχή του άκρατου καταναλοτισμού και της παγκοσμιοποίησης, όπου τα ανθρώπινα πρότυπα αρχών και αξιών, εκλείπουν και εκφυλίζονται, είναι ιδιαίτερη τιμή να τον έχουμε συνάδελφο, να τον έχετε καθηγητή, να τον έχουμε όλοι μαζί, πνευματικό πατέρα και καθοδηγητή.

 

Το Γυμνάσιο Λινόπετρας, καθηγητές και μαθητές, σαν ένδειξη λιτού και ελάχιστου σεβασμού και εκτίμησης, προς το τι πρόσφερε με το αίμα του προς την πατρίδα , τιμά τον πατέρα Θεωνά Παπανικολάου.

 

Καλώ  το γυμνασιάρχη μας κύριο Γιώργο Ξουφαρίδη για την απονομή της τιμητικής πλακέτας, στον πάτερα Θεωνά.